Frekans konvertörünün kullanım alanlarından biri de su arıtma tesisleridir. Tesis içinde birçok kullanım alanı olan sürücüler ile makinaların kontrolü kolaylaşmakta ve verimliliği artmaktadır.
Frekans konvertörleri arıtma tesisinde bulunan çamur pompası, taşıyıcılar, havalandırma, kimyasal dozlama, tanklar ve çürütücü işlemlerinde kullanılır. Frekans konvertörleri motorlara yön verme işleminde kullanıldığı için, motorların hızının kontrol edilmesine olanak sağlar.
Ön Arıtma
Başlangıçta sular tesiste bulunan toplama havuzuna pompalanır. Frekans dönüştürücüsü, pompanın akış hızını kontrol ederek girin su miktarının ayarlanmasında kullanılır. Arıtmanın ilk işlem sürecinde atık su içinde bulunan katı maddelerin (ahşap, metal, plastik vs.) ayrılmasıdır. Bu işlemin amaçları pompa ve boruların tıkanmasını önlemek, vanaların çalışmasını korumak ve sistemde bir arıza olmadan diğer işlem süreçlerinin aksamamasıdır.
Su Arıtma
Atık su artıma işlemleri, içme suyu arıtma işlemlerine benzer bir teknikle yapılmaktadır. İlk olarak organik ve inorganik kirlilikler kaldırılır. Sürücülerin bağlı olduğu çamur temizleme pompaları, kimyasal dozlama, koagülasyon ve flokülasyon tekniklerinde pompaların bağlantısında kullanılır.
Katı ve sıvı fazlar yerçekimi etkisi ile birbirinden ayrılır. Bu işlem süreci biriktirme-çöktürme grubuna aittir. Çok küçük partiküller halinde bulunan kolloidler su yüzeyinde “bulut” olarak görülür. Kolloid süspansiyonu filtreleme işlemlerinden geçirildiğinde çok fazla temizleme yapılamıyor. Bunun yerine koagülasyon ve flokülasyon süreçlerine tabii tutulurlar. Koagülasyon ve flokülasyon sürecinde karıştırıcı motorlar eklenen kimyasal miktarına göre frekans dönüştürücü tarafından tahrik edilir. Flokülasyon işleminde karıştırıcı hızı gelen atık su miktarına göre belirlenir. Eğer bu karıştırma işlemi düşük hızda olursa flokülasyon işlemi tam olarak gerçekleşmez. Çok hızlı olursa da oluşan çökelek erimeye başlayacaktır.
» electrical-engineering-portal